Składniki:
- 8 jajek
- 1 szkl czerwonego wina
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- Ząbek czosnku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ szkl sosu sojowego
- łyżka czarnej herbaty liściastej
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- pieprz
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo po czym potłuc skorupki ale jajek nie obierać!
Następnie do rondelka wlać wino oraz ocet, dodać cukier, herbatę, kolendrę, kurkumę oraz kminek.
Całość doprowadzić do zagotowania po czym zdjąć z ognia i dodać sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz rozmaryn.
Całość dokładnie wymieszać.
Do powstałej zalewy włożyć jajka, tak aby w całości były przykryte płynem.
Wstawić do lodówki na 2 dni.
Po tym czasie obrać jajka ze skorupki.