Składniki:
- 12 l soku winogronowego z kartonu
- 3 kg cukru
- 6 l wody
- drożdże typu malaga, sherry
- pożywka dla drożdży
Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżka pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku ½ szklanki czerwonego wina 2 papryki 1 łyżka ostrej sproszkowanej papryki sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i ułożyć w rondlu warstwami na przemian z cebulą i słodką papryką. Polać olejem i dusić mięso i…
Składniki: 7 l wody przegotowanej 3 kg cukru 8 dkg drożdży – zwykłych 1 kg ryżu 30 ziaren goździków 10 ziaren ziela angielskiego 2 torebki cukru waniliowego sok z 1 cytryny 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki imbiru 8 ziaren pieprzu naturalnego 10 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem,…
Rober Makłowicz świetny popularyzator kuchni, znany wszystkim z popularnych programów „Podróże kulinarne” wprowadza na rynek wyselekcjonowaną przez siebie i firmowaną własnym nazwiskiem linię win węgierskich. W listopadzie bieżącego roku, w polskich sklepach i restauracjach pojawiły się wina z „Winoteki Roberta Makłowicza”. Znakomity smakosz i miłośnik kuchni wybrał z szerokiej oferty 6 win z winnic Sant Urban położonych nad Balatonem, na wzgórzach Badascony.
Bardzo smaczny słodki "wermut".Im starszy tym lepszy.Znalazłam w piwnicy 10-letni.Był bardzo dobry. Składniki: 3 litry wody 1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg 1 cukier waniliowy 0,5 kg ryżu surowego 1 gałka muszkatołowa w kawałkach kilka rodzynek 1 cytryna w kawałkach 3 gożdziki 2 ziela angielskie 2 szczypty cynamonu 5 dag drożdży piekarniczych świeżych Sposób przyrządzenia: Wszystko…