Składniki: 2 kg kurczaka 6 łyżek masła 6 łyżek miodu płynnego sok z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć, obciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć solą i pieprzem i sokiem z cytryny, stopić masło, wymieszać z miodem oraz połową startej gałki muszkatołowej. Powstałą mieszanką wysmarować kurczaka z zewnątrz i w…
Tag: Wigilia
Listy
Pstrąg z chrzanem Henryka
by Henryk • • 0 Comments
Składniki: 2 pstrągi 2 ząbki czosnku 1 cytryna ½ pęczka natki pietruszki 1/3 szklanki oleju sól, pieprz do smaku świeżo starty chrzan Sposób przyrządzenia; Oczyścić i sprawić pstrągi, pozostawić głowy, usunąć oczy. Rybę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem. Do każdej ryby włożyć po kilka gałązek natki pietruszki, skropić mięso sokiem…
Listy
Schab z bakaliami w czerwonym winie
by Grzegorz • • 0 Comments
Składniki: 11/2 kg schabu 2 łyżki oleju szklanka czerwonego wina ½ litra bulionu 8 dkg rodzynek 6 dkg migdałów 6 dkg mielonych migdałów sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i…
Listy
Łosoś w warzywach i białym winie
by Ula • • 0 Comments
Listy
Kostki rybne na ostro
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 4 kostki rybne 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy 2 jajka sól, majeranek, tymianek 3 łyżki oleju ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka przyprawy curry cytryna 2 pomidory Sposób wykonania: Kostki rybne rozmrozić, jajko rozmącić, wymieszać z bułką tartą i musztardą. Pastę przyprawić, solą, majerankiem, tymiankiem. Małą blaszkę posmarować olejem. Kostki rybne ułożyć na…