Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Wigilia

Smażony karp na święta Iwony

Składniki: 1 karp /około 1/ ½ kg 4 łyżki mąki 15 dkg masła pieprz, sól do smaku 2 ząbki czosnku posiekane zioła /natka pietruszki i tymianku/ 3 łyżki masła,3 łyżki oleju do smażenia Sposób wykonania: Karpia oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w dzwonka, oprószyć  solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i…

Karp gotowany na parze po kantońsku

Składniki: 1 średniej wielkości sprawiony karp 2 cm kłącza imbiru pokrojonego w paseczki 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w paseczki kilka zielonych piór cebuli pokrojonej na 5 cm kawałki i wzdłuż na paseczki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki octu sezamowego sól, pieprz…

Karp pieczony w piekarniku

Składniki: 1 sprawiony karp o wadze około 1 kg podzielony na porcje sól, pieprz 4 łyżki sosu Teriyaki Sos: 4 łyżki oliwy 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej 4 łyżki grubo posiekanej szalotki 2 łyżki grubo posiekanego czosnku Sposób przyrządzenia: Rybę pokrojoną w dzwonka przyprawić solą, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawić na 30 minut. Piekarnik…