Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp gotowany na parze po kantońsku

Składniki:

    • 1 średniej wielkości sprawiony karp
    • 2 cm kłącza imbiru pokrojonego w paseczki
    • 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w paseczki
    • kilka zielonych piór cebuli pokrojonej na 5 cm kawałki i wzdłuż na paseczki
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki oleju
    • 4 łyżki octu ryżowego
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • ½ łyżeczki octu sezamowego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Umytą i osuszoną rybę skropić 2 łyżkami octu ryżowego, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W garnku do gotowania na parze doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody, dodać do niej imbir. Na sicie umieścić rybę, obłożyć  pokrojonymi w paseczki cebulką, natką pietruszki i czosnkiem. Gotować pod przykryciem 15 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu wymieszać sos sojowy, pozostały ocet, chwilę gotować. Olej podgrzać na patelni. Rybę wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku, polać wrzącym octem z sosem sojowym i bardzo mocno rozgrzanym olejem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *