Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp pieczony w piekarniku

Składniki:

    • 1 sprawiony karp o wadze około 1 kg podzielony na porcje
    • sól, pieprz
    • 4 łyżki sosu Teriyaki

    Sos:

    • 4 łyżki oliwy
    • 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej
    • 4 łyżki grubo posiekanej szalotki
    • 2 łyżki grubo posiekanego czosnku

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę pokrojoną w dzwonka przyprawić solą, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Porcje ryby ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w połowie czasu obracając porcje. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać trawę cytrynową i szalotkę, smażyć 3 minuty, dodać czosnek, sól i pieprz, smażyć jeszcze kolejne 3 minuty mieszając. Upieczone porcje ryby wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *