Składniki:
- 1 sprawiony karp o wadze około 1 kg podzielony na porcje
- sól, pieprz
- 4 łyżki sosu Teriyaki
- 4 łyżki oliwy
- 4 cm drobno posiekanej trawy cytrynowej
- 4 łyżki grubo posiekanej szalotki
- 2 łyżki grubo posiekanego czosnku
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Rybę pokrojoną w dzwonka przyprawić solą, pieprzem i sosem Tariyaki, odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Porcje ryby ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 30 minut w połowie czasu obracając porcje. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać trawę cytrynową i szalotkę, smażyć 3 minuty, dodać czosnek, sól i pieprz, smażyć jeszcze kolejne 3 minuty mieszając. Upieczone porcje ryby wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.