Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wieprzowina

Nóżki wieprzowe w piwie Iwony

Składniki: 4 nóżki  wieprzowe/ pocięte w poprzeczne kawałki/ 1 duża  cebula 5 dkg smalcu ½ szklanki jasnego piwa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte nóżki obsmażyć na patelni, posolić i posypać pieprzem do smaku. Obrać cebulę, pokroić w grube plastry podsmażyć na tłuszczu, raz po raz podlewając sosem. Pod koniec pieczenia podlać piwem, zwiększyć…

Musztardowe żeberka Iwony

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag pieczarek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju

     

    Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżek musztardy francuskiej
  • 1 gałązka  posiekanego rozmarynu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki wódki
  • 3 łyżki  oleju sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku


Schab z niebiesko pleśniowym serem Iwony

Składniki: 6 schabowych kotletów 20 dkg niebieskiego pleśniowego sera 15 dkg żółtego sera gouda 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków szałwii kilka listków majeranku kilka listków rozmarynu sól, pieprz do smak olej Sposób przyrządzenia: Kotlety schabowe umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć wzdłuż  kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obranym przeciśniętym  przez praskę …

Szynka z oliwkami pieczona Iwony

Składniki: 2 kg szynki ½ kg warzyw 2 duże cebule 1 ½ szklanki zielonych oliwek konserwowych 1 ½ łyżki przyprawy do mielonego mięsa olej zielona pietruszka, sałata lodowa Sposób przyrządzenia: Na patelni z mocno rozgrzanym olejem podsmażyć  obraną i pokrojoną w piórka cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać  oliwki, wymieszać. Mięso przeciąć w…