Składniki: 1 ½ kg chudego boczku bez kości 3-4 ząbki czosnku 15 dkg suszonych moreli 3 cienkie pory / białe części / sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Morele namoczyć na 30 minut. Pory umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut. Przełożyć …
Tag: wieprzowina
Listy
Nóżki wieprzowe w piwie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 nóżki wieprzowe/ pocięte w poprzeczne kawałki/ 1 duża cebula 5 dkg smalcu ½ szklanki jasnego piwa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte nóżki obsmażyć na patelni, posolić i posypać pieprzem do smaku. Obrać cebulę, pokroić w grube plastry podsmażyć na tłuszczu, raz po raz podlewając sosem. Pod koniec pieczenia podlać piwem, zwiększyć…
Listy
Musztardowe żeberka Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 30 dag pieczarek
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżek musztardy francuskiej
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki wódki
- 3 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Listy
Schab z niebiesko pleśniowym serem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 schabowych kotletów 20 dkg niebieskiego pleśniowego sera 15 dkg żółtego sera gouda 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków szałwii kilka listków majeranku kilka listków rozmarynu sól, pieprz do smak olej Sposób przyrządzenia: Kotlety schabowe umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć wzdłuż kieszonkę, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć obranym przeciśniętym przez praskę …
Listy
Szynka z oliwkami pieczona Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg szynki ½ kg warzyw 2 duże cebule 1 ½ szklanki zielonych oliwek konserwowych 1 ½ łyżki przyprawy do mielonego mięsa olej zielona pietruszka, sałata lodowa Sposób przyrządzenia: Na patelni z mocno rozgrzanym olejem podsmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać oliwki, wymieszać. Mięso przeciąć w…