Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości/ łopatka/ ½ kg borowików/ mogą być mieszane leśne/ 1 puszka całych pomidorów w zalewie sól, pieprz do smaku olej Sposób wykonania: Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone borowiki, poddusić około 15 minut, dodać przetarte pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą…
Tag: wieprzowina
Listy
Zupa z klopsami wieprzowymi
by Konrad • • 0 Comments
Składniki: 500 g surowej wędzonej wieprzowiny 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 300 g mąki 1 szkl śmietany 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ocet winny sól Sposób wykonania: Wieprzowinę zalać 3 litrami wody i ugotować. Gdy mięso będzie na wpółmiękkie odcedzić go i zemleć. Wówczas dodać do niego starte ziemniaki, mąkę oraz jajka. Całość dokładnie…
Listy
Makaronowy torcik Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg pieczonej łopatki 40 dkg makaronu muszelki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½ kg pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 35 dkg startego żółtego sera Gouda sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sposób wykonania: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć, podsmażyć na oleju, wymieszać z przecierem pomidorowym. Łopatkę pociąć na…
Listy
Pieczeń wieprzowa z czosnkiem
by Daniel • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny 3 ząbki czosnku 20 g smalcu 1 łyżeczka cukru kminek sól Sposób wykonania: Skórę naciąć nożem w kratkę po czym dokładnie natrzeć ją solą, kminkiem oraz roztartym czosnkiem. Następnie w garnku rozgrzać smalec i włożyć do niego mięso skórą do góry. Lekko obsmażyć po czym piec pod przykryciem w piekarniku około…
Listy
Pulpeciki w sosie pomidorowym
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. mięsa mielonego pieprz 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko cebula majeranek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 2 marchewki sól Przygotowanie: Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, pokrojoną cebulę w kostkę i przeciśnięty czosnek, dokładnie mieszamy, formujemy równej wielkości kulki. Wrzucamy do gotującej się wody…