Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wieprzowina

Risotto Ilony

Składniki: ryż 80 dag mięso wieprzowe 80 dag cebula 25 dag tłuszcz 15 dag bułka tarta 2,5 dag koncentrat pomidorowy 12,5 dag sól pieprz Sposób przyrządzenia: Ryz należy ugotować na półsypko, mięso pokroić w kostkę, poddusić wraz z cebulką i wymieszać z ryżem, następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, zalać wszystko koncentratem pomidorowym, zapiec i…

Sznycel wieprzowy Ilony

Składniki: schab wieprzowy 1 kg jajko 2 sztuki sól pieprz bułka tarta 1/2 szklanki mąka 1/2 szklanki Sposób przyrządzenia: Mięso schabowe wieprzowe należy pokroić w plastry, szerokie i ukośne. Tak pokrojone kotlety należy zbić tłuczkiem, następnie posolić i popieprzyć. Oprószyć mąką i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Sznycle należy smażyć na gorącym oleju.…

Kotlety ziemniaczano-mięsne

Składniki: ziemniaki 64 dag wieprzowina 64 dag wołowina 25 dag cebula 2 sztuki mąka ziemniaczana 4 dag bułka tarta 6 dag tłuszcz 16 dag pieprz sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować je w skórce. Mięso zmielić po opłukaniu z obranymi i wystudzonymi ziemniakami oraz cebulami. Przyprawić do smaku, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać…

Karkówka z blaszki

Składniki: do 2kg karkówki ok. 1 kg kapusta kiszona 2 cebule 1/2 kg pieczarek majonez 20 dkg sera żółtego Sposób przyrządzenia: 1. Karkówkę obficie posypać "jarzynką", zostawić na noc w lodówce. Pokroić w plastry. 2. Kapustę kiszoną poddusić do miękkości 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w piórka, ser żółty utrzeć na tarce 4.…

Kugiel galicyjski

Składniki: ziemniaki 2,5 kg żeberka wieprzowe 65 dag cebula 8 dag bułka pszenna 5 dag smalec 4 dag bułka tarta 7 dag mleko pieprz sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Bułkę należy namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę pokrojoną w kostkę należy podsmażyć na tłuszczu. Wszystko połączyć ze sobą…