Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Hinduska zupa z soczewicy

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki curry mielonego
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 szklanki rozdrobnionego szpinaku

Zrazy z soczewicy i marchewki

Składniki: 12,5 dkg czerwonej soczewicy 1 drobno posiekana cebula 25 dkg utartej marchewki 10 dkg tartego żółtego sera 15 dkg tartej białej bułki 3,5 dkg ziaren sezamu 2 jajka ½ łyżeczki cukru pudru sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Soczewice wypłukać, zalać wodą, gotować powoli aż woda odparuje, a soczewica pozwoli przetrzeć się przez sito lub…

Pasta z zielonego groszku

Składniki: 50 dkg zielonego mrożonego groszku sok z 1 cytryny ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki uprażonych lekko ziaren słonecznika szczypta pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki otartej z cytryny skórki sól do smaku Sposób przyrządzenia: Rozmrożony groszek obgotować przez kilka minut. Odcedzić, osuszyć. Tak przygotowany groszek zmiksować, dodać sok z cytryny, pieprz kajeński, ziarna słonecznika, ponownie…

Wegetariańskie curry Joanny

Składniki: 12 obranych, blanszowanych małych cebulek 10 strąków katmi (okry) 4 średniej wielkości pokrojone bakłażany 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w skośne plastry 75 dkg obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych pokrojonych w kostkę pomidorów 5 łyżek klarowanego masła Sos curry: 50 dkg drobno posiekanej cebuli 1 łyżka tartego imbiru 1 rozdrobniony ząbek czosnku…

Hamburgery z tofu

Składniki: 30 dkg twardego tofu 2 łyżki jogurtu 1,5 łyżki pasty tandori 1 szklanka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku (vedetta) szczypta kminku 4 łyżki mielonej ciecierzycy lub kaszki kukurydzianej 2 łyżki oleju 1 jajko sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Tofu dokładnie obsączyć.…