Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wegetarianizm

Masło klarowane i czosnkowe piure

Składniki: 1 kostka 25 dkg masła 18 ząbków czosnku 16 ziaren czarnego pieprzu 2 szczypty soli Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do przygotowania masła czosnkowego wybrać tylko ząbki w których nie rozpoczął się jeszcze proces wegetacji, te z zielonymi środkami zdecydowanie odradzam. W rondlu rozpuścić masło, podgrzać, dodać czosnek. Smażyć w minimalnej temperaturze…

Warzywa z piekarnika 2

Składniki: 6 obranych marchewek 5 obranych pokrojonych na ćwiartki ziemniaków 1 duża cebula obrana i pokrojona na ćwiartki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku rozmaryn, tymianek, pieprz cytrynowy itp. wg uznania Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki potrawy wymieszać w misce, układać w naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym…

Curry z rzodkiewki, ziemniaków i groszku

Składniki: 15 czerwonych rzodkiewek pokrojonych w plastry 8 małych, ugotowanych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ szklanki zielonego groszku konserwowego lub fasolki 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub mniej) ½ łyżeczki ostryżu ½ łyżeczki soli Sos: 1 łyżka oliwy po ½ łyżeczki kminku, ziaren gorczycy, granulowanego czosnku curry ilość wg uznania Sposób…

Tofu w ostrym szpinakowym sosie

Składniki: 15 kostek tofu o boku około 2,5 cm ½ łyżeczki kminku ¼ szklanki orzechów nerkowca po ½ łyżeczki garam masala, sól, ostryż Sos: 1 łyżka oliwy 1 szklanka pokrojonej w cienkie piórka cebuli 1 – 2 zielone drobno posiekane papryczki chili 2 duże, obrane ze skóry pokrojone w kostkę pomidory 1 łyżeczka tartego imbiru…