Składniki: 2 kg schabu ½ kg wędzonego boczku 6 cebul 10 suszonych śliwek 10 pieczarek sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, naciąć przez środek i przez filię rozbić tłuczkiem na płat, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 ½ godziny. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę obrać posiekać…
Tag: wędzony boczek
Listy
Zupa śmieciowa
by Weronika Rogalska • • 0 Comments
Składniki: ½ kapusty pekińskiej 6 pieczarek 2 cebule 20 dkg wędzonego boczku 15 dkg kiełbasy zwyczajnej 2 litry bulionu warzywnego 1 puszka koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 5 kiszonych ogórków ½ szklanki śmietany18% pęczek posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć , cebulę obrać razem z…
Listy
Cielęcina z boczkiem
by Julia Światłowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag cielęciny 6 plastrów wędzonego boczku 2 cebule sól pieprz olej Sposób wykonania: Cielęcinę naciąć w kilku miejscach. W powstałe otwory wbić boczek pokrojony na słupki. Całość oprószyć solą oraz pieprzem. Skropić jeszcze oliwą i odstawić na bok na 2 godziny. Po tym czasie wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Pod koniec pieczenia…
Listy
Kapuśniak na wędzonce
by Aga Jakimiuk • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 25 dkg wędzonego boczku 15 dkg wędzonej kiełbasy marchewka, pietruszka, cebula 4 ziemniaki 2 listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu 3-4 ząbki czosnku olej Sposób przyrządzenia: Boczek i obraną cebulę podsmażyć na oleju, dodać odciśniętą kapustę i podsmażyć, około 15-20 minut. Warzywa umyć, pokroić w kostkę włożyć do garnka i…
Kapuśniak
Zupa kartoflana z kiszoną kapustą
by Nikola Dobrzeniecka • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki pokrojone w kosteczkę 1 litr rosołu drobiowego 1 posiekana cebula 2 plastry wędzonego boczku 20 dkg kiszonej kapusty 3 łyżki śmietany garść posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w rosole. Kapustę poszatkować. Cebulę obrać, posiekać drobniutko i dusić z wodą/ 4…