Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 25 dag ananasa z puszki 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/8 l bulionu z kostki szczypta tymianku sól, pieprza Sposób przyrządzania: Wątróbki umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką, solą i pieprzem. Boczek pokroić w plasterki, wytopić na rozgrzanym maśle. Włożyć wątróbkę, często obracając, smażyć…
Tag: wędzony boczek
Wołowina
Zrazy wołowe zawijane
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 5 zrazów wołowych kwaszone ogórki cebule 5 plastrów wędzonego boczku sól, pieprz smalec 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, związać białą bawełnianą nitką. Obsmażyć…
Zupy
Zupa Cygańska
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywno- mięsnego
- 2 strąki papryki
- 4 ziemniaki
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- pół szklanki 12% śmietany
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sól
Produkty Kamis:
- majeranek
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do zup- Warzywko
- liść laurowy
Cielęcina
Cielęcina z zielonym groszkiem
by Teresa • • 1 Comment
Składniki: kotlety cielęce puszka zielonego groszku 50 g wędzonego boczku oliwa masło mąka tymianek, czosnek (wg uznania) łyżka przecieru pomidorowego mała cebula sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki Sposób przygotowania: Rozbij młotkiem do mięsa kotlety z cielęciny. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż na ostrym ogniu. Kiedy cielęcina…