Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędzony boczek

Wątróbki drobiowe po francusku

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 25 dag ananasa z puszki 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/8 l bulionu z kostki szczypta tymianku sól, pieprza Sposób przyrządzania: Wątróbki umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką, solą i pieprzem. Boczek pokroić w plasterki, wytopić na rozgrzanym maśle. Włożyć wątróbkę, często obracając, smażyć…

Zrazy wołowe zawijane

Składniki: 5 zrazów wołowych kwaszone ogórki cebule 5 plastrów wędzonego boczku sól, pieprz  smalec 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso rozbić na płaty, posypać pieprzem i solą, ogórki pokroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki. Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, związać białą bawełnianą nitką. Obsmażyć…

Zupa Cygańska

Składniki:

 

  • 1,5 l wywaru warzywno- mięsnego
  • 2 strąki papryki
  • 4 ziemniaki
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • pół szklanki 12% śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól

Produkty Kamis:

  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do zup- Warzywko
  • liść laurowy

Cielęcina z zielonym groszkiem

Składniki: kotlety cielęce puszka zielonego groszku 50 g wędzonego boczku oliwa masło mąka tymianek, czosnek (wg uznania) łyżka przecieru pomidorowego mała cebula sól, pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki Sposób przygotowania: Rozbij młotkiem do mięsa kotlety z cielęciny. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzej na dużej patelni oliwę i smaż na ostrym ogniu. Kiedy cielęcina…