Składniki:
• szklanka zakwasu
• pół szklanki śmietany
• 3 szklanki wywaru z włoszczyzny
• 2 – 3 ząbki czosnku
• 5 dag słoniny
• 10 dag wędzonego boczku
• 25 dag kiełbasy
• łyżka mąki
• sól, pieprz
Składniki: 1 włoszczyzn 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg kapusty kiszonej2 cebule 10 dkg boczku wędzonego 2 łyżki smalcu 3 litry dobrej wody sól, pieprz, liście laurowe 1 grzyb suszony 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne) zielona pietruszka. Sposób przygotowania: 1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do…
Składniki: • 3 kuropatwy • 3 duże plastry wędzonego boczku • 10 szalotek lub małych cebulek • 1/4 główki włoskiej kapusty • 4 łyżki masła • 2 jabłka • pęczek tymianku • łyżka soku z cytryny • 1/2 szklanki bulionu • 4 łyżki białego wina • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kuropatwy umyć, natrzeć solą…
Składniki: • 10 bardzo cieniutkich plasterków boczku wędzonego • 10 miękkich suszonych śliwek • 5 łyżek oleju • łyżeczka ziół prowansalskich • 10 wykałaczek Sposób przyrządzenia: Ułożyć po jednej śliwce na plasterku boczku, zrolować i spiąć wykałaczką. Zioła wymieszać z olejem, polać roladki i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Piec na tackach na grillu,…