Składniki: 1 kg ziemniaków 4 plastry boczku wędzonego Sól Nać pietruszki lub koperek Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki, bądź ścieramy w robocie (polecam szczególnie tę wersję wydarzeń) na konsystencję jak na placki ziemniaczane. Następnie przez pieluchę tetrową odciskamy bardzo dokładnie sam miąższ ziemniaczany (pod pieluchę podstawiamy miskę i zbieramy…
Tag: wędzony boczek
Półmięsne
Cudowny Jaś po szczecińsku
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: Pół kilograma fasoli „Piękny Jaś” 2 grube plastry wędzonego boczku 2 jajka Sałata lodowa 6 bułek 1 czerwona cebula 2 żółte cebule i 3 ząbki czosnku Kminek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól Oliwa z oliwek (odrobina do sałaty) Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na pół godziny, a następnie ugotować (tak, aby była miękka, ale nie…
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Grillowane ziemniaki
Aromatyczne ziemniaczki z grilla
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dkg wędzonego boczku 1 papryka 1 łyżeczka oleju koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w pierścienie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojony w kosteczkę boczek, zrumienić, dodać ziemniaki, smażyć 5 minut mieszając. Tak przygotowane ziemniaki podzielić na porcje, ułożyć na folii, obsypać…
Półmięsne
Polenta ze skwarkami
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka drobniutkiej kaszy kukurydzianej 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego sól, szczypta białego pieprzu 10 dkg wędzonego boczku 10 dkg słoniny 1 cebula Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę (bulion), przyprawić, wsypać powoli szklankę kaszki. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny, (nie przypalić!). Ja aby zapobiec przypaleniu mamałygi wstawiam naczynie z kaszką do większego z…