Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wędlina

Rewelacyjna jajecznica na ostro (na kaca)

Wersja dla 2-3 osób: 0. Zrobić dzbanek herbaty z cukrem i cytryną. ——————————————— 1. Skroić 1 cebulkę na kosteczke 2. Skroic 3 plastry szynki na kosteczke 3. Skroic 2 plasty salami (koniecznie z zielonym pieprzem) na kosteczke 4. Nakroić drobno szczypiorku (wg uznania) 5. Pokroić na małe krążki jednego kabanosa 6. Do naczynia wlać 6…

Szynka pieczona

 

Składniki:

• 2,5 kg surowej szynki z warstwą tłuszczu
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki płynnego miodu
• 15 goździków
• łyżeczka pieprzu
 

 

marynata:
• 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
• 3 cebule
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 liści laurowych
• łyżeczka rozmarynu
• łyżeczka jagód jałowca
• 4 łyżki oleju z pestek winogron
• cytryna
• łyżka cukru

Pieczona szynka po staropolsku

 

Składniki:

• 1,5 – 2 kg surowej szynki
• 3 – 4 kromki czerstwego chleba razowego
• 15 goździków
• 1/2 laski cynamonu
• starta skórka z 1/2 cytryny
• 1,5 łyżki soli
 

 

bejca:
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 0,7 l czerwonego wytrawnego wina

Pasztet wyborny

Składniki:
• 30 dag schabu karkowego (bez kości)
• 30 dag cielęciny (bez kości)
• 30 dag wołowiny (bez kości)
• 30 dag piersi indyka lub królika
• 30 dag wątróbek drobiowych
• 50 dag surowego boczku
• 4 – 5 suszonychj grzybów
• 3 cebule średniej wielkości
• 6 jej
• 2 listki laurowe
• 8 – 10 ziaren ziela angielskiego
• łyżeczka vegety
• łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
• bułka tarta
• tłuszcz do nasmarowania formy
• sól, pieprz

Pasztet z prawdziwkami

Składniki: • 30 dag wieprzowiny • 30 dag cielęciny • 30 dag wołowiny • 15 dag wątróbki cielęcej • 15 dag słoniny • 15 dag surowego boczku wieprzowego • 15 dag bułki bez skórki • 3 jajka • 1 cebula • 50 g prawdziwków • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej…