Składniki: 300 g kiełbasy 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szkl. soczystych jabłek pokrojonych w kostkę 600 g kapusty kwaszonej czosnek pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć ją na rozgrzanej patelni aż zbrązowieje. Następnie wrzucić do niej jabłka i trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodać kwaszoną kapustę. Całość…
Tag: wędlina
Baranina
Zupa z rydzów i baraniny
by Natalia Karczewska • • 0 Comments
Składniki: 400 g baraniny 200 g szynki 400 g solonych rydzów łyżka masła 2 cebule pęczek zieleniny ½ szkl. mąki łyżka 6% octu łyżka cukru pudru 2 kiszone ogórki Koperek Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia posiekać je razem z cebulką i natką pietruszki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. W…
Wędliny
Biała kiełbasa w sosie piwnym
by Iga Szymczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kiełbasy ½ l jasnego piwa ½ l wody 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka karmelu sól pieprz Sposób wykonania: Piwo oraz wodę wymieszać ze sobą po czym zagotować. Następnie gorącym piwem zalać kiełbasę. Wrzucić do niej cebule pokrojoną w talarki i trzymać na…
Sałatki
Sałatka z ogórka, szynki i sera
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 ogórek zielony świeży 6 grubych plasterków szynki 1 kostka sera żółtego 1 puszka kukurydzy jogurt naturalny majonez sól Sposób wykonania: Ogórek pokroić w plasterki, szynkę w paski a ser w koskę, Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając kukurydzę. Polać sałatę majonezem wymieszanym z jogurtem i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Doprawić do smaku solą.
Wędliny
Mortadela w cieście
by Monika Struk • • 0 Comments
Składniki: mleko 1/2 l jajka 3 szt mąka 1/2 kg sól 1 szczypta mortadela 500 dag oliwa 2 szkl do smażenia Sposób wykonania: Mleko miksujemy z jajkiem, dodajemy sól i mąkę. Taczamy mortadelę w cieście. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Monika Struk…