Składniki: 1 kg suszonej białej kiełbasy 100 ml czerwonego słodkiego wina 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sól Sposób wykonania: Kiełbasę zalać winem oraz 300 ml wody. Wrzucić jeszcze pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i trzymać na ogniu…
Tag: wędlina
Wędliny
Puszysta pasta z szynki
by Maja Korzeniowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g szynki konserwowej 100 g śmietanki 36% 2 łyżki majonezu 1 łyżka startego chrzanu sól pieprz Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywną pianę. Następnie posiekaną szynkę zmiksować razem z chrzanem, wówczas dodać ubitą śmietanę oraz majonez. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wędliny
Pasta z szynki, jajek i serka
by Monika Mierzejewska • • 0 Comments
Składniki: 150 g chudej szynki 1 jajko ugotowane na twardo 1 opakowanie serka czosnkowego sól pieprz 3-4 łyżki gęstego majonezu Sposób wykonania: Z jajka wyjąć żółtko, które utrzeć z dodatkiem serka, majonezu, soli i pieprzu. Następnie szynkę oraz białko posiekać w drobną kostkę i dodać do pasty. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Wędliny
Pasta szynkowa z jajem
by Jola Bartosik • • 0 Comments
Składniki: 200 g wędzonej chudej szynki łyżka ostrej musztardy 2 jajka ugotowane na twardo jajka 3-4 łyżki gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę razem z jajkami zemleć w maszynce. Następnie dodać do masy śmietanę oraz musztardę i całość dokładnie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatki
Sałatka z szynki w kremowym sosie
by Ilona Żebrowska • • 0 Comments
Składniki: 450 g gotowanej szynki w plasterkach 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki koperkowej marynaty 1 łyżka musztardy z Dijon sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę pokroić na drobniutkie kawałeczki. Następnie dodać do majonez, musztardę oraz marynatę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.