Składniki: 50 dag wołowiny ¼ kury 15 dag cielęciny 5 dag wątróbki cielęcej 2 marchewki 1 por 1 pietruszka ½ selera 1 cebula 3 pieczarki 1 łyżka masła 1 białko sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę oraz kurę zalać 2 l wody i trzymać na ogniu około 2 godzin. W między czasie wątróbkę, warzywa i pieczarki…
Tag: wątróbka cielęca
Cielęcina
Wątróbka cielęca po prowansalsku Katarzyny
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: • 4 plastry wątróbki cielęcej • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • ½ pęczka natki pietruszki • szczypta tymianku • 1 łyżka mąki • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku • 1 łyżka oleju • 1 łyżka margaryny • 1 łyżeczka przypraw ziołowych • sól • pieprz Sposób wykonania: Mąkę wymieszać razem z…
Cielęcina
Wątróbka cielęca z kawałkami jabłek
by Maja • • 0 Comments
Składniki: 40 dag wątróbki cielęcej cebula 2 jabłka 2 łyżki smalcu olej mąką majeranek Sposób wykonania: Cebulę pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po czym ją wyjąć z patelni wrzucić obrane jabłka pokrojone w plastry i smażyć ok. 5minut. W między czasie wątróbkę pokroić w plastry, które obtoczyć w mące i smażyć na…
Cielęcina
Wątróbka wieprzowa lub cielęca w czerwonym winie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wątróbki pokrojonej w plastry mąka pszenna z dodatkiem soli i pieprzu 1 drobno pokrojona cebula masło do smażenia, najlepiej klarowane ½ szklanki czerwonego, słodkiego wina ½ szklanki mocnego wywaru mięsnego kilka listków szałwi Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w plastry wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółciowodów, wypłukać. Tak przygotowane plastry zalać mlekiem i…
Inne mięsa
Pasztet po wiejsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wątróbki cielęcej 15 dkg wątróbki gęsiej 30 dkg wątróbki z kurczaka ½ szklanki czerwonego wina 15 dkg tłuszczu drobiowego 1 pokrojona w kostkę cebula 6 ząbków czosnku 15 dkg masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka nasion kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W małym rondlu doprowadzić do wrzenia wino, dodać pokrojoną w kostkę…