Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej 4 łyżki mąki 1-2 jajka ½ szklanki tartej bułki pieprz sól olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i żył, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Plastry wątróbki przyprawić, obtoczyć w mące, skłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć panierowane plastry wątroby na złoty…
Tag: wątroba
Wieprzowina
Wątróbka wieprzowa z bekonem i cebulką
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wątroby wieprzowej lub cielęcej 50 dlg cebuli 10 dkg bekonu lub boczku w plastrach 1 szklanka mleka ;ub wina 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątrobę oczyścić z błon i żył. Pokroić w kostkę o boku około 2 cm, zalać mlekiem lub winem, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w…
Drób
Wątróbki drobiowe z papryką
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wątróbek drobiowych 1 cebula 2 papryki 3 łyżki masła 3 łyżki ostrego sosu pomidorowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć błony i żyły. Na patelni rozgrzać połowę masła, obsmażyć na nim wątróbkę aż utworzy się na niej chrupiąca skórka, przyprawić solą i pieprzem. Na reszcie masła zeszklić obraną i pokrojoną…
Drób
Wątróbki drobiowe po francusku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 25 dag ananasa z puszki 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/8 l bulionu z kostki szczypta tymianku sól, pieprza Sposób przyrządzania: Wątróbki umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką, solą i pieprzem. Boczek pokroić w plasterki, wytopić na rozgrzanym maśle. Włożyć wątróbkę, często obracając, smażyć…
Wieprzowina
Wątroba wieprzowa w sosie
by Bugs z Kalisza • • 3 komentarze
Składniki: 70 dkg wątroba wieprzowa liść laurowy ziele angielskie pieprz tłuszcz do smażenia ½ l kwaśne mleko lub maślanka 1 cebula średnia kostka rosołowa na bulion 3 łyżki mąki majeranek Sposób przyrządzania: Wątrobę oczyścić i umyć. Pokroić na plastry ok.1,5 cm. lekko rozbić i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Mąkę wymieszać z…