Składniki: 6 szkl wywaru z warzyw 8 kalarepek z liśćmi łyżka mąki 2 łyżki masła 1 szkl śmietany łyżka posiekanego koperku sól kilka listków cząbru Sposób wykonania: Kalarepki obrać ze skórki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach po czym opłukać je pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Natomiast liście drobno pokroić i…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Czarna rzodkiew ze śmietaną
by Karina Poseł • • 0 Comments
Składniki: 2 czarne rzodkwie 2 czerwone cebule ¾ szkl śmietany cukier sól biały pieprz 4 liście sałaty pomidor zielenina Sposób wykonania: Rzodkiew obrać ze skórki po czym zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Następnie oprószyć solą oraz cukrem i przełożyć na sito aby odsączyła się z soku. W między czasie drobno posiekać cebulę i…
Porady i Ciekawostki
Smażony ostry szpinak
by Sebastian Kurach • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Kapusta czerwona w winie
by Anna Czerniak • • 0 Comments
Składniki: główka czerwonej kapusty 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 2 cebule goździk cukier 3 łyżki oleju łyżeczka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć boczek, wówczas dodać do niego posiekaną cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni. W między czasie poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem…
Porady i Ciekawostki
Kalarepka z jajkiem
by Wanda Kućmierz • • 0 Comments
Składniki: 8 kalarepek sól cukier łyżeczka masła 2 jajka masło tarta bułka Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym ją osolić i ocukrzyć. Wówczas dodać masło, a gdy sir rozpuści wrzucić kalarepkę pokrojoną w krążki. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, uważając aby się nie rozgotowała. W między czasie ugotować jajka na twardo…