Składniki: 6 kalarepek 6 marchewek sól cukier łyżeczka masła łyżeczka posiekanego koperku ½ szkl mleka łyżeczka mąki 2 łyżki gęstej śmietany szczypta białego pieprzu Sposób wykonania: Doprowadzić do wrzenia wodę po czym ją osolić i ocukrzyć. Wówczas dodać masło a gdy się rozpuści wrzucić pokrojone kalarepki oraz marchewkę. Gotować na małym ogniu około 15 minut,…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Brukselka w sosie własnym z boczkiem
by Danuta Wilk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brukselki cebula 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju łyżka mąki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Cebule przekroić na połówki i wrzucić na ocukrzoną i osoloną wrzącą wodę. Następnie dodać oczyszczoną i obraną z zewnętrznych liść i brukselkę. Trzymać na małym ogniu około 15 minut. Uważając aby brukselka się nie rozgotowała.…
Porady i Ciekawostki
Brokuły w białym sosie
by Kasia Bąk • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sałatka ze szparagami z łososiem
by Beata Dybich • • 0 Comments
Składniki: główka kruchej sałaty pęczek białych szparagów 15 dag wędzonego łososia 3 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, szparagi pokroić na ukośne cząstki. Ugotowane jajka pokroić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając posiekany koperek. Następnie…