Składniki:
- 2 róże brokułów
- cukier
- łyżeczka masła
- pomidory
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- Szklanka mleka
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do garnka gorącą wodę ocukrzyć oraz osoli.
Dodać jeszcze masło i gdy się rozpuści, wrzucić brokuły.
Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Uważając aby brokuły się nie rozgotowały.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką, którą rozprowadzić mlekiem.
Doprowadzić sos do wrzenia po czym dodać jeszcze śmietanę oraz starty ser.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Miękkie brokuły odsączyć i ułożyć na półmisku.
Polać je białym sosem.