Składniki:
- 1 kg brukselki
- cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Cebule przekroić na połówki i wrzucić na ocukrzoną i osoloną wrzącą wodę.
Następnie dodać oczyszczoną i obraną z zewnętrznych liść i brukselkę.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Uważając aby brukselka się nie rozgotowała.
W między czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek.
Powstałe skwarki wyjąć a na pozostałym tłuszczu przesmażyć mąkę.
Rozprowadzić ją odrobiną wody i zagotować, cały czas mieszając.
Wówczas dodać gorący wywar w którym gotowała się brukselką.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ugotowaną brukselkę wymieszać z sosem.
I jeśli ktoś lubo posypać pozostałymi skwarkami.