Składniki: 1 kg wołowiny 10 dag wędzonki 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka ½ selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą po czym zrobić w nim nacięcia nożem, w które…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Bakłażany w marynacie
by Żaneta Kwaśniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szkl octu winnego 1 szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Umyte bakłażany pokroić w plastry a je na paseczki. Następnie oprószyć je solą i odstawić na noc aby puściły sok. Następnego dnia do rondla wlać szklankę…
Porady i Ciekawostki
Brokuły w marynacie
by Patryk Piwoński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brokułów 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 1 szkl octu winnego 2 listki laurowe Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki, po czym zalać je osoloną woda i gotować około 3 minut. Po tym czasie je odsączyć i przełożyć do wyparzonych słoików. Następnie do wody z gotowania się brokułów dodać cukier, listki laurowe…
Porady i Ciekawostki
Przecier pomidorowy z papryką
by Gosia Andruszkiewicz • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Całe pomidory w ziołach
by Edward Czerniawski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomidorów ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek kilka ziarenek pieprzu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3 łyżki soli Sposób wykonania: Pomidory umyć i przełożyć je do wyparzonych słoików. Wkładając do każdego słoika po kilka plasterków czosnku oraz listek laurowy. Następnie do garnka wlać…