Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanego czosnku 1 kg szpinaku 4 strąki kardamonu 1 łyżeczka soli pieprz 60 g substytutu jajka w proszku 1 szkl bułki tartej olej cząstki cytryny Sposób wykonania: Na silnie rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć około 30 sekund. Następnie dodać do niego szpinak, kardamon oraz sól i…
Tag: warzywne
Listy
Kremowy szpinak Patrycji
by Patrycja Białas • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szpinaku ½ szkl gęstej śmietany ½ łyżeczki soli gałka muszkatołowa pieprz Sposób wykonania: Liście szpinaku wrzucić do garnka z grubym dnem podlewając odrobiną wody. Gdy zwiędną, osączyć i drobno posiekać. Następnie śmietanę przelać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać do niej szpinak…
Listy
Różyczki brokułów w sosie maślano -cytrynowym
by Malwina Krysiak • • 0 Comments
Składniki: 2 szalotki ¼ szkl białego wytrawnego wina sok z 1 cytryny 250 g niesolonego masła sól biały pieprz 1 brokuł Sposób wykonania; Na patelnie wlać wino, ½ soku z cytryny i wrzucić posiekane szalotki. Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje. Wówczas jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i dodawać kawałki masła, cały czas mieszając…
Listy
Aromatyczna cykoria z koprem
by Julia Hajduk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 12 szkl posiekanej cykorii 1 1/2 łyżeczki nasion kopru sól pieprz 1 łyżka startego parmezanu Sposób wykonania: Posiekany czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż się zarumieni, wówczas doda posiekaną cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać posiekaną…
Listy
Duszona czerwona kapusta
by Mateusz Jagodziński • • 0 Comments
Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 jabłko 1 łyżka brązowego cukru Sposób wykonania: Kapustę podzielić na cząstki, usuwając zdrewniały głąb po czym pokroić je w paseczki. Następnie oprószyć kapustę solą oraz gałką muszkatołową i przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem.…