Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 kg szpinaku
- 4 strąki kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 60 g substytutu jajka w proszku
- 1 szkl bułki tartej
- olej
- cząstki cytryny
Sposób wykonania:
Na silnie rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć około 30 sekund.
Następnie dodać do niego szpinak, kardamon oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć, wówczas przełożyć do durszlaka i odstawić do ostygnięcia.
Gdy ostygnie odcisnąć go z nadmiaru wody i wymieszać z jajkiem w proszku oraz 2 łyżkami bułki tartej.
Z powstałej masy uformować 4 placki, które posypać bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.