Składniki: ½ szkl cukru sok z 1 cytryny 6 czerwonych pomidorów 6 żółtych pomidorów ¼ szkl posiekanej czerwonej cebuli ¼ szkl posiekanej kolendry Sposób wykonania: Do rondelka wlać ½ szkl wody i wsypać cukier, gotować na małym ogniu, aż cukier sie rozpuści i zacznie tworzyć się karmel. Wówczas dodać sok z cytryny i całość dokładnie…
Tag: warzywne
Listy
Pomidory w sosie własnym z ziołami
by Kornelia Pietras • • 0 Comments
Składniki:
- 5 pomidorów
- 12 dużych łodyg ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ziarna sezamu
- 1 łyżeczka soli
Listy
Liście białej kapusty z pomidorami
by Ewelina Lach • • 0 Comments
Składniki: 1 kg liści z kapusty 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego czosnku 4 pomidory 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 120 g startego cheddara Sposób wykonania: Liście kapusty wrzucić na wrzącą wodą, gotować około 10 minut po czym odcedzić i posiekać. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, gdy się zazłoci wrzucić…
Listy
Czosnkowy brokuł
by Marta Żmuda • • 0 Comments
Składniki: ½ kg brokułu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyki posiekanego czosnku szczypta pokruszonych płatków suszonej papryki sól pieprz cząstki cytryny Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie przez kilka minut po czym zahartować go zimną wodą. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, a gdy się zazłoci dodać płatki czerwonej…
Listy
Kapusta włoska z czosnkiem i tymiankiem
by Lidia Karwowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty włoskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanego czosnku szczypta pokruszonych płatków suszonej papryki 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku ¼ szkl wytrawnego sherry sól pieprz starty parmezan Sposób wykonania; Kapustę włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie ją odcedzić, zostawiając ½…