Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- szczypta pokruszonych płatków suszonej papryki
- 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku
- ¼ szkl wytrawnego sherry
- sól
- pieprz
- starty parmezan
Sposób wykonania;
Kapustę włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować około 10 minut.
Po tym czasie ją odcedzić, zostawiając ½ szkl płynu z gotowania.
Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, tymianek oraz paprykę.
Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż cebula stanie się szklista, wówczas wlać sherry i gotować kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać kapusty i gotować następne 10 minut.
Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać starym parmezanem.