Składniki: ½ szkl octu winnego 1/3 szkl cukru ½ szkl oliwy z oliwek łyżka sou Worcester 6 ogórków 2 cebule ząbek czosnku ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Do rondelka Wać oliwę oraz sos Worcester i dodać cukier. Całość podgrzewać do połączenia się składników, wówczas dodać obranego ogórka pokrojonego na plasterki. Wrzucić jeszcze…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Sałatka curry z fasoli i ryżu
by Teresa Wiącek • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka masła ¾ szkl bulionu warzywnego 1/3 szkl białego ryżu ¼ szkl posiekanego selera naciowego 2 łyżki posiekanej dymki 2 łyżki posiekanej zielonej papryki Łyżka soku z limetki Puszka fasoli Kinder ¼ szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki płatków migdałowych ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu pomidor natka pietruszki Sposób wykonania;…
Porady i Ciekawostki
Kiełki z bambusa ze szpinakiem
by Marian Korzeniowski • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 225 g szpinaku 175 g kiełków bambusa 1 ząbek czosnku 2 czerwone chili 1 por Szczypta mielonego cynamonu 300 ml wywaru z warzyw szczypta cukru szczypta soli 1 łyżka jasnego sosu sojowego Sposób wykonania: Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić kiełki bambusa, pokrojony imbir oraz por. Cały czas…
Porady i Ciekawostki
Warzywa krojone gotowane
by Sebastian Jarząbek • • 0 Comments
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 cebula
- 60 g grochu cukrowego
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 125 g kiełków fasoli
- 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 125 g wywaru z warzyw
Porady i Ciekawostki
Brokuły ze szpinakiem smażone po chińsku
by Waldemar Radecki • • 0 Comments
Składniki:
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 350 g brokułów
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 cebule
- 3 selery naciowe
- 175 g szpinaku
- 125 g grochu cukrowego
- 6 cebulek dymek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżka sos hoisin
- 150 ml wywaru z warzyw