Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka curry z fasoli i ryżu

Składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka masła
  • ¾ szkl bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl białego ryżu
  • ¼ szkl posiekanego selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
  • Łyżka soku z limetki
  • Puszka fasoli Kinder
  • ¼ szkl jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pomidor
  • natka pietruszki

Sposób wykonania;
Na rozgrzanym maśle przesmażyć przyprawę curry po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo bulion i doprowadzić całość do wrzenia.
Wówczas dodać ryż i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie dodać seler, paprykę, dymkę i sok z limety.
Dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.
Gdy sałatka ostygnie wstawić ją na kilka godzin do lodówki.
Następnie dodać jeszcze odcedzoną z zalewy fasolę, migdały, jogurt oraz przyprawy do smaku.
Wymieszać i udekorować natką pietruszki oraz cząstkami pomidora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *