Składniki: 1 szkl posiekanej cebuli 1 szkl posiekanej papryki bakłażan pomidor sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i paprykę. Wówczas wrzucić wydrążony miąższ z ugotowanego bakłażana. Wrzucić jeszcze posiekanego pomidora i całość dusić często mieszając, aż masa dobrze się wysmaży. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem dobrze schłodzić w…
Tag: warzywne
Porady i Ciekawostki
Pieczeń z żeliwnego garnka
by Iga Niezgoda • • 0 Comments
Składniki: 2 1/3 kg wołowiny 2 łyżeczki soli 2 łyżki masła ½ szkl sosu barbecue ½ szkl cukru 8 marchewek 6 ziemniaków 2 cebule 20 dag okry Sposób wykonania: Mięso natarte solą obsmażyć w żeliwnym garnku na rozgrzanym maśle. Wówczas zmniejszyć ogień, wlać do mięsa sos barbecue i cydr. Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego…
Porady i Ciekawostki
Pieczeń duszona z pomidorami
by Olga Plichta • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 1/3 kg rozbratlu szczypta soli ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka mąki puszka krojonych pomidorów 1 szkl wody łyżka sou Worcester Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek. W między czasie mięso natrzeć solą oraz pieprzem i oprószyć mąką po czym…
Porady i Ciekawostki
Pieczeń z brukwią
by Barbara Bugaj • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg udźca wołowego 5 ½ szkl krupniku, może być z torebki brukiew 45 dag marchewki 45 dag fasolki szparagowej Sposób wykonania: Udziec wołowy dokładnie obsmażyć zaczynając od strony z tłuszczem. Następnie zalać go krupnikiem i doprowadzić do wrzenia. Wówczas wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po…
Porady i Ciekawostki
Awokado z pomidorem i cebulą
by Marcin Kraszewski • • 0 Comments
Składniki: 2 owoce awokado pomidor cebula ½ łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kolendry szczypta soli ¼ szkl gotowego sosu salsa Sposób wykonania: Do miski wrzucić obrane awokado rozgniecione widelcem. Dodać posiekana cebulkę, pomidora, jalapeno, sok z cytryny, kolendrę oraz salsę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.