Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: warzywna

Kolorowa zimowa sałatka

Składniki: 6 ziemniaków 4 czerwone ugotowane buraki 3 ogórki kiszone 2 ogórki konserwowe 3-4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z ½ cytryny 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku, 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i konserwowe pokroić w grubszą kostkę. Czosnek zmiażdżyć, pietruszkę posiekać. Wszystkie…

Pożywna zupa dyniowa

Składniki: 1/5 kg dyni 3 małe cebule 2 marchewki ½ łyżeczki cynamonu 5 goździków szczypta cynamonu szczypta imbiru w proszki szczypta słodkiej papryki 300 ml śmietany sól, pieprz do smaku 1/5 l rosołu z kostki rosołowej 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni kroimy w średniej wielkości kostkę, marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę…

Zupa brokułowa z dodatkiem czosnku

Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionu 1 brokuł ½ szklanki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na oleju, wlać do bulionu i gotować około10-15 minut. Brokuł podzielić na różyczki i połączyć z bulionem, gotować 15 minut. Całość zmiksować doprawić  solą i pieprzem do smaku,…

Sałatka z boćwiny z anchois

Składniki: 50 dag boćwiny 8 koreczków anchois 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Boćwinę posiekać a koreczki anchois oraz czosnek rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie składniki podane na sos wymieszać ze sobą i polać sałatkę. Wstawić do…

Zupa cebulowo-grzybowa

Składniki: 3 łyżki masła 170 g mieszanki grzybów ½ szkl. cebuli pokrojonej na plasterki 4 szkl. rosołu wołowego ¼ szkl. wytrawnego sherry ¼ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki startego parmezanu tymianek Sposób wykonania: Grzyby oraz cebulę wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, smażyć około 8 minut. Po tym czasie wlać sherry oraz rosół. Wymieszać i…