Składniki: 400 g świeżych strąków papryki 2 cebulki 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 1 ziarenko ziela angielskiego 1 liść laurowy ocet 2 ziarenka pieprzu sól Sposób wykonania: Osoloną wodę wymieszać z olejem, octem oraz cukrem, wrzucić pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie po czym doprowadzić do zagotowania. Paprykę pokroić na paseczki i zalać zalewą,…
Tag: warzywna
Zupy
Zupa selerowa ze śmietaną
by Ola Mocek • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg kości na zupę 1 marchewka 1 pietruszka seler biała część 1 duży seler 3 dkg masła 1 szklanka śmietany 2 dkg mąki sól Sposób przyrządzenia: W rondlu ugotować kości i włoszczyznę doprawić solą do smaku, odcedzić. Opłukany seler oczyścić, zetrzeć na tarce, ugotować w małej ilości wody z masłem na dużym ogniu. …
Surówki
Surówka z białej i czerwonej cebuli
by Agata Waluś • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula biała 1 cebula czerwona łyżka oleju natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Białą i czerwoną cebulę pokroić w piórka po czym oprószyć ją solą oraz cukrem i odstawić na bok, aby puściła sok. W między czasie paprykę pokroić w kostkę. Następnie z cebuli odcisnąć sok i dodać do niej paprykę. Całość…
Zupy
Zupa warzywna
by Halina Banaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 duży seler korzeniowy 1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 4 dkg masła 2 dkg mąki ½ szklanki zielonego groszku z puszki natka pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Gotować w 2 litrach wody pod przykryciem ,aż warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa odcedzić…
Sałatki
Sałatka wykwintna
by Cecylia Dalecka • • 0 Comments
Składniki: 2 główki sałaty 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewek 1 długi ogórek 1 mała cebulka 4 tosty Składniki na sos: 2 łyżki musztardy sok z cytryny łyżka cukru sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Sałatę porwać w palcach na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski, ogórek rzodkiewkę i…