Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w piekarniku

Kurczak w ziołach

Składniki: 1 kurczak około 2 kg sól 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Mieszanka suszonych  ziół: pieprz papryka bazylia tymianek oregano estragon Sposób przyrządzenia: Umytego kurczaka dokładnie osuszyć, odciąć szyjkę i końcówki skrzydełek. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i solą, tą marynatą natrzeć dokładnie kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, odstawić do lodówki…

Ryba pieczona po kurdyjsku

Składniki: 1 średnia cała ryba morska o białym mięsie 1 duża cebula 1 duża papryka 1 główka czosnku, obrana i drobno pokrojona 2 szklanki pokrojonej naci pietruszki 1/2 szklanki posiekanej naci kolendry 1 paczka suszonego owocu tamaryndowca Sposób przyrządzenia: Kłaść owoc tamaryndowca w misce zawierającej filiżankę wody. Gnieść widelcem aż miąższ rozmiesza się z wodą,…

Jabłko z drobiowym farszem zapiekane

Składniki: 4 duże jabłka 20 – 30 dkg pieczonego mięsa z kurczaka 10 dkg tartego żółtego sera 2 łyżki majonezu jajko natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z każdego jabłka ściąć wierzchołek i za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążyć środek, oprószyć wnętrze jabłka szczyptą majeranku. Przygotować nadzienie. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z tartym serem i…

Zapiekane ziemniaczane pucharki

Składniki: 8 szt. dużych ziemniaków 20 dkg żółtego sera pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka 2 jajka 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć…