Składniki:
- 1 średnia cała ryba morska o białym mięsie
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 1 główka czosnku, obrana i drobno pokrojona
- 2 szklanki pokrojonej naci pietruszki
- 1/2 szklanki posiekanej naci kolendry
- 1 paczka suszonego owocu tamaryndowca
Sposób przyrządzenia:
Kłaść owoc tamaryndowca w misce zawierającej filiżankę wody. Gnieść widelcem aż miąższ rozmiesza się z wodą, przecedzić, pestki jako zbędne można wyrzucić. Cebulę i paprykę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, zeszklić , dodać kolędę i pietruszkę, chwilę dusić mieszając, dodać sos z tamaryndowca, wymieszać, odstawić. Rybę sprawić, umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Do odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, ułożyć w nim rybą, obłożyć przygotowaną mieszanką, przykryć naczynie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i piec w nim rybą około 60 minut. W połowie pieczenia odkryć. Podawać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola