Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z białej ryby po kurdyjsku

 

Składniki:

 

  • 4-8 fietów ryby morskiej o białym mięsie
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 nieduże cytryny
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przyprawy ostryż
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć we wrzątku, dokładnie umyć, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z curry, ostryżem, solą i pieprzem. Mieszanka powinna mieć kolor dojrzałej pomarańczy, jeśli jest zbyt blada dodać curry i ostryżu. Do miseczki wlać mleko, rybo moczyć w mleku i obtaczać w mieszance mąki z dodatkami. Na dużej patelni rozgrzać olej, rozłożyć cebulę, paprykę i cytrynę, smażyć kilka minut, zmniejszyć temperaturę, smażyć rybę wraz z dodatkami aż filet nabierze pięknego złotego koloru. Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *