Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki.
- 0,2 l. wody
- 1 łyżeczka oleju
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 2 kg jabłek
- 4 szczypty cynamonu
- 0,75 kg cukru zwykłego
Masa jabłkowa:
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mieszamy wszystkie składniki z połową mąki, gdy się nam połączą to dodajemy resztę maki. (Uwaga ilość mąki może się trochę różnić, zależne jest to od zawartości glutenu w mące, oraz typu mąki, który używamy, ja polecam typ 500 lub 550). Gotowe ciasto odstawiamy na około godziny, tylko nie do lodówki.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, i kroimy na drobne płaty, następnie dodajemy Cukier, zagotowujemy by zmiękły, nie możemy jednak gotować ich długo, ponieważ skomponują, i staną się zbyt rzadkie. Odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy cynamon, nie możemy jednak dodać cynamonu do gorących jabłek, bo cynamon ściemnieje i po wypieku ciasta będą ciemne plamy, co psuje wygląd ciasta.
Przygotowanie:
Rozwałkowujemy ciasto, możliwie jak najcieniej, nakładamy masę z jabłek i zawijamy, w np. roladę, ale inne formy też można wykorzystać. Gotowego strudla skrapiamy wodą i opiekamy w 180°C około 20 min.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie_we_śnie