Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w marynacie

Marynowana cebula

Składniki: 1 kg małych cebulek ½ l białego wytrawnego wina 1 szkl 6%octu winnego 1 strączek papryczki chili kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki cukru 1 ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Cebulki przełożyć do miski i zalać je 1 szklanką wrzącej osolonej…

Marynowane buraki Natali

Składniki: 1 kg małych buraków 2 szkl ocet winnego ½ szkl cukru kilka goździków kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 1 listek laurowy Sposób wykonania: Buraki obrać ze skórki po czym zalać je osoloną wodą i gotować do miękkości. Wówczas je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików przesypując je goździkami i…

Marynowane brokuły

Składniki: 1 kg brokułów 1 łyżka cukru 3 łyżeczka soli 1 szkl octu winnego 2 listki laurowe Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki, które wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików a do wywaru z brokułów dodać ocet winny, cukier oraz listki laurowe. Doprowadzić do…

Marynowane bakłażany

Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szkl octu winnego 1 szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Bakłażany obrać i pokroić w plastry, które oprószyć solą. Przełożyć je do miseczki i odstawić na całą noc. Następnego dnia do rondelka wlać ocet winny, dodać…

Warzywa w ziołowej marynacie

Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany …