Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 1 szkl octu winnego
- 1 szkl oliwy z oliwek
- kilka ząbków czosnku
- ½ szkl posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Bakłażany obrać i pokroić w plastry, które oprószyć solą.
Przełożyć je do miseczki i odstawić na całą noc.
Następnego dnia do rondelka wlać ocet winny, dodać do niego cukier i całość zagotować, wówczas włożyć plastry bakłażana.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie przecedzić i przełożyć bakłażany do słoików.
Każdą warstwę przekładając posiekaną natką pietruszki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Następnie zalać całość gorącą oliwą z oliwek ( nie wrzącą) i słoiki szczelnie zakręcić.
Słoikiem można trochę potrzasnąć aby oliwa przedostała się do wszystkich szczelin.