Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: w galarecie

Pulpety rybne w galarecie*

Składniki: 50 dag zmielonych filetów z rybnych porcja włoszczyzny 1 jajko i 1 białko sucha bułka woda lub mleko do namoczenia bułki trochę zielonego groszku lub kukurydzy ogórek konserwowy majonez natka pietruszki 1 łyżka żelatyny sól,pieprz,troche maggi Sposób przyrządzenia: Bułkę namoczyć i lekko wycisnąć,dodać do mięsa,wbić żółtkoi sztywną pianę z 2 jajek.Wymieszać z masą,doprawić do…

Golonka w galarecie

Składniki: 1 golonka świeża średniej wielkości (około 800 gram), 1 golonka wędzona średniej wielkości (około 700 gram), średnia cebula, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, Sposób przyrządzenia: Golonki dobrze wymyć, włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości dodając cebulę i…

Sztuka mięsa w galarecie

Składniki:

  • 60 dag wołowiny bez kości(zrazowa, pręga),
  • 40 dag włoszczyzny z kapustą włoską,
  • cebula,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • pomidor,
  • natka pietruszki,
  • śliwki z octu do dekoracji,
  • 1 dag koncentratu pomidorowego,
  • 1 białko
  • 1,5 dag żelatyny,
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Śledź w galarecie z porto

Składniki: 8 szt śledzi solonych, 2 szklanki porto, 1/2 torebki żelatyny, 4 goździki, 1 laska cynamonu, sok z 1/2 cytryny, 1 ogórek (świeży) do dekoracji Sposób przyrządzenia: Śledzie odfiletować, zdjąć skórkę. Filety przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą.. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porto krótko zagotować z goździkami i cynamonem. Zdjąć z ognia. W…

Szynka w galarecie

Składniki: 40 dag gotowanej szynki, po pęczku estragonu, natki pietruszki i szczypiorku, 4 szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 główka sałaty, 200 ml wina madera, 2 op. żelatyny, 120 ml sosu winegret. Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekanymi szalotkami. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Wlać wino. Zieleninę posiekać. Wylać trochę żelatyny na…