Składniki:
- 60 dag wołowiny bez kości(zrazowa, pręga),
- 40 dag włoszczyzny z kapustą włoską,
- cebula,
- jajko ugotowane na twardo,
- pomidor,
- natka pietruszki,
- śliwki z octu do dekoracji,
- 1 dag koncentratu pomidorowego,
- 1 białko
- 1,5 dag żelatyny,
- sól, pieprz
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Sposób wykonanie :
Mięso umyć , włożyć do wrzącej osolonej wody, przykryć i gotować na małym ogniu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec gotowania razem ze zrumienioną na płycie cebulą. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w szerokie plastry w poprzek włókien, ułożyć na półmisku i udekorować cząstkami jajka i pomidora oraz natką pietruszki i śliwkami. Wywar ( ok. 300 ml)wymieszać z koncentratem pomidorowym, białkiem oraz sokiem z cytryny, podgrzewać mieszając do zagotowania. Następnie dodać do niego namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwile pogotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie lub przez gazę i pozostawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretą polać mięso.