Składniki:
• 80 dkg łopatki wieprzowej
• 1 pierś z kurczaka
• 10 dkg wędzonego boczku
• 1 namoczona w wodzie (lub mleku) bułka pszenna
• 1 jajko
• 2 cebule
• 5 ząbków czosnku
• łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• bułka tarta do panierowania
• sól pieprz do smaku
• szczypta chili
• tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Podsmażamy cebule, do koniec dodajmy czosnek.
Mielimy wszystkie składniki: mięsa, podsmażoną cebulę, namoczoną bułkę.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy około 3-4 minut z każdej strony.
Wszystkie kotlety układamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180-220 stopni) na około 20 minut w tym czasie możemy spokojnie zająć się przygotowywaniem reszty obiadu.
Podane składniki na około 8 osób.