Składniki: 25 dkg oliwek czarnych bez pestek 25 dkg oliwek zielonych bez pestek 4 ząbki czosnku 4 łyżki świeżego tymianku lub 2 suszonego biały pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Oliwki umyć, osuszyć, jeśli są z pestkami wytrybować, polać oliwą, oprószyć pieprzem, wymieszać. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, tymianek drobno posiekać lub rozkruszyć. Posypać…
Tag: tymianek
Wino domowe
Sake
by Lucy_5 • • 0 Comments
Składniki: 7 l wody przegotowanej 3 kg cukru 8 dkg drożdży – zwykłych 1 kg ryżu 30 ziaren goździków 10 ziaren ziela angielskiego 2 torebki cukru waniliowego sok z 1 cytryny 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki imbiru 8 ziaren pieprzu naturalnego 10 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem,…
Wieprzowina
Kotlety z boczkiem w tymiankowej nucie
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 kotlety, 100 g boczku, 2-3 cebule, 1 łyżka oleju, 150 g długiego ryżu, 1/4 l wywaru z mięsa, pieprz mielony, 4 łyżeczki tymianku, 2 łyżki masła, szczypiorek, sól Sposób przyrządzenia: Boczek i obraną cebulę pokroić. W naczyniu rozgrzać olej, usmażyć boczek, dodać cebulę i obsmażyć na szklisto nie rumieniąc. Dodać umyty ryż, zalać…
Marynaty
Marynata do mięs
by Pawel"Jabarr" • • 0 Comments
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa rozmarynem i czosnkiem pachnąca
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego bez kości 2 duże cebule obrane i pokrojone wg uznania 1 łyżka świeżego rozmarynu 4 obrane i posiekane ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Mięso natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu do…