Składniki: 1 kg mięsa na pieczeń 5 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranku ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę przekroić wzdłuż na pół i oprószyć ją solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie do twarogu dodać żółtko, bułkę tartą, tymianek…
Tag: twaróg
Listy
Sernik mojej mamy
by Anna Białek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg półtłustego sera twarogowego 1 kg ziemniaków 12 jajek 1 kostka masła ½ kg cukru 10 dag rodzynków 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i dwukrotnie zemleć razem z serem. Wówczas dodać roztopione lecz nie gorące masło i dokładnie wymieszać.…
Listy
Grzanki z grzybami i serem
by Ilona Świątek • • 0 Comments
Składniki: 4 bułki kajzerki 15 dag świeżych grzybów 20 dag sera twarogowego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka parmezanu 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju po czym dodać pokrojone grzyby i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Po…
Listy
Cielęcina faszerowana twarogiem
by Kaja Sokołowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa 50 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranu ½ szl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym natrzeć je majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie do twarogu dodać żółtka, tymianek, drobno pokojone…
Listy
Pulpeciki z kaszy kukurydzianej
by Konrad • • 0 Comments
Składniki: 400 g kaszy kukurydzianej 1,5 l mleka zmieszanego z wodą 2:1 1 łyżka masła 2 łyżki twarogu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól olej Sposób wykonania: Mleko wymieszać razem z wodą i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać 4 łyżki kaszy oraz sól do smaku i trzymać na ogniu kilka minut. Następnie wsypać pozostałą…