Składniki:
- 1 kg półtłustego sera twarogowego
- 1 kg ziemniaków
- 12 jajek
- 1 kostka masła
- ½ kg cukru
- 10 dag rodzynków
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i dwukrotnie zemleć razem z serem.
Wówczas dodać roztopione lecz nie gorące masło i dokładnie wymieszać.
Następnie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę po czym dodać je do masy ziemniaczano-serowej.
Wrzucić jeszcze rodzynki oraz kandyzowaną skórkę i całość dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tarta.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Po upieczeniu nie wyjmować, pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi dziwaczkami do ostygnięcia.