Składniki:
- 20 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki śmietany
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Do masła dodać cukier i cukier waniliowy, całość dokładnie utrzeć.
W trakcie ucierania dodawać jeszcze po jednym żółtku.
Gdy masa będzie gotowania stopniowo wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Połowę ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Natomiast do drugiej połowy dodać jeszcze kakao, czekoladę oraz śmietanę i wówczas wlać na to jasne ciasto.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.