Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 kostka masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 dag drożdży
- 4 żółtka
- 1 kg truskawek
- 1 szkl cukru
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką oraz cukrem pudrem, wówczas dodać żółtka oraz pokruszone drożdże.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Wówczas ciasto rozwałkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Następnie ponakłuwać jeszcze ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż się zarumieni.
Wówczas wyjąć go z piekarnika posypać bułką tartą i ułożyć umyte lecz suche truskawki,
Przykryć całość pianą białek ubitymi na sztywno z dodatkiem cukru..
Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż piana się zarumieni.