Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek drożdżowy z truskawami

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 kg truskawek
  • 1 szkl cukru
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką oraz cukrem pudrem, wówczas dodać żółtka oraz pokruszone drożdże.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Wówczas ciasto rozwałkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Następnie ponakłuwać jeszcze ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż się zarumieni.
Wówczas wyjąć go z piekarnika posypać bułką tartą i ułożyć umyte lecz suche truskawki,
Przykryć całość pianą białek ubitymi na sztywno z dodatkiem cukru..
Wstawić ponownie do piekarnika i piec aż piana się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *