Składniki: 12 dkg herbatników skórka otarta z 1 pomarańczy 25 dkg twarogu śmietankowego 3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki śmietany kremówki 50 dkg dostępnych owoców* Sposób przyrządzenia: Herbatniki umieścić w grubej torebce foliowej i rozkruszyć je używając wałka do ciasta. Do twarogu dodać skórkę pomarańczową, 3 łyżeczki cukru pudru, zmiksować na gładką…
Tag: twaróg
Wegetariańskie
Babka z marchewki i cukinii
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 1 marchewka 1 nieduża cukinia 4 cebulki dymki 1/3 szklanki chudego twarogu 1 jajko ½ szklanki mąki razowej ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa ulubiony pikantny sos sól Sposób przyrządzenia: Cukinię i marchew umyć, osuszyć, obrać. Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne. Marchew cukinię i dymkę zetrzeć na tarce, dodać twaróg, jajko, mąkę…
Makarony
Makaron zapiekany z twarogiem i orzechami
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg makaronu rurki 40 dkg twarogu śmietankowego 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 4 jajka 20 dkg kondensowanych owoców 10 dkg orzechów nerkowca ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej ½ łyżeczki otartej skórki pomarańczowej Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Oddzielić białka jajek od żółtek. Na patelni rozgrzać…
Przekąski
Kanapki z wędzonym łososiem i twarogiem
by Maria • • 0 Comments
Składniki: chleb tostowy masło twaróg śmietankowy szczypior, natka pietruszki, koperek łosoś wędzony w płatach sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Twarożek wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić solą i pieprzem. Z kromek chleba tostowego obkroić skórki, każdą posmarować masłem. Jedną kromkę obkładamy plastrami łososia wędzonego, na niej układamy kromkę obłożoną twarożkiem z zieleniną i całość przykrywamy kromką posmarowaną…
Sałatki
Sałatka śledziowa z grzybami i twarogiem
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z solonych śledzi 3 cebule (czerwona i biała) 3 ugotowane na twardo jajka 5 dkg twarożku śmietanowego 2 pomidory 20 dkg grzybów leśnych Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić, drobno pokroić. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, na kilka minut zalać wrzątkiem, odcedzić.…