Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z twarogiem i orzechami

Składniki:

    • 20 dkg makaronu rurki
    • 40 dkg twarogu śmietankowego
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła
    • 4 jajka
    • 20 dkg kondensowanych owoców
    • 10 dkg orzechów nerkowca
    • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
    • ½ łyżeczki otartej skórki pomarańczowej


    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Oddzielić białka jajek od żółtek. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, lekko zrumienić. Wymieszać lukier, twaróg, żółtka, orzechy, skórkę cytryny i pomarańczy z owocami kondensowanymi. Dodać ubite na sztywno białka oraz makaron, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z sokiem lub konfiturami. Ulubiona potrawa moich dzieci, polecam. Czasami kondensowane owoce zastępuję bakaliami, owocami suszonymi itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *