Składniki:
- 20 dkg makaronu rurki
- 40 dkg twarogu śmietankowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 20 dkg kondensowanych owoców
- 10 dkg orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- ½ łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Oddzielić białka jajek od żółtek. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, lekko zrumienić. Wymieszać lukier, twaróg, żółtka, orzechy, skórkę cytryny i pomarańczy z owocami kondensowanymi. Dodać ubite na sztywno białka oraz makaron, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z sokiem lub konfiturami. Ulubiona potrawa moich dzieci, polecam. Czasami kondensowane owoce zastępuję bakaliami, owocami suszonymi itp.